Filipowicz Wika
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Golina
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Filipowicz Wika
(-)
Krzyżanowski Julian
(329)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Jachowicz Stanisław
(159)
Mickiewicz Adam
(156)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Czechowicz Józef
(119)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(117)
Orzeszkowa Eliza
(115)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Sienkiewicz Henryk
(93)
Wilczek Piotr
(90)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Zarawska Patrycja
(83)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(76)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Prus Bolesław (1847-1912)
(71)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Prus Bolesław
(69)
Roberts Nora (1950- )
(69)
Mróz Remigiusz (1987- )
(68)
Lange Antoni
(65)
Steel Danielle (1947- )
(64)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(62)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Christie Agatha (1890-1976)
(54)
Steel Danielle (1948- )
(54)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(53)
Grabiński Stefan
(53)
Michalak Katarzyna (1969- )
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Steel Danielle
(53)
Król Michał
(52)
Wiedemann Adam
(50)
Mirandola Franciszek
(49)
Hanna Gąssowska
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Dyrek Katarzyna Agnieszka
(47)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Ginalska Agnieszka
(46)
Lipszyc Jarosław
(45)
Przybyłek Agata
(45)
Busquets Carlos
(44)
Clark Brenda
(44)
Grzebalski Mariusz
(44)
Supeł Barbara
(44)
Szlengel Władysław
(44)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(44)
Webb Holly
(44)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(44)
Borowski Tadeusz
(42)
Głowińska Anita
(42)
Gajcy Tadeusz
(41)
Nadwadowska Małgorzata
(41)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(41)
Zając Hanna
(41)
Bielicki Dominik
(40)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(40)
Horacy
(40)
Jarniewicz Jerzy
(40)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(40)
Świetlik Maria
(40)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(39)
Oppman Artur
(39)
Podgórnik Marta
(39)
Polańczyk Danuta
(39)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura stołu
(1)
Władcy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Golina
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej